Brood is kanker lekker

Bij bakkersland zijn ze erg geschrokken van het tv programma Zembla wat vanavond word uitgezonden.  (Promo 21:10 Nederland 2). Zembla zorgt waarschijnlijk, namelijk voor onnodige paniek. En dat kunnen ze natuurlijk niet hebben vanwege de dan minder verkochte broodjes. We vergeten even de kanker.

Het schijnt namelijk dat er asbest deeltjes zijn vrijgekomen op het brood. Tenminste schijnt? Het is zo, want ze hebben zelf een hele vracht terug moeten halen die in een distributiecentrale klaar stond voor verkoop. Met name voor U. U weet wel asbest. Waarbij ze je huis omsingelen en in witte pakken een paar dagen geheimzinnig komen doen. Terecht want het spulletje is kanker verwekkend. Als je namelijk één zo’n klein vezeltje inademt wat zich dan vervolgens in je longen nestelt, grote kans dat het asbestkanker  veroorzaakt. Steve McQueen geloofde het ook niet maar kwam toch niet verder dan vijftig door dezelfde asbestlongkanker. Dat u het even weet.

De Fabriek bakkersland, de grootste van Nederland, heeft vorig jaar zomer (Altijd fijn dat we zo snel op de hoogte zijn) het brood teruggehaald uit een fabriek in Zwanenburg. Maar daar bleef het niet bij want in Wateringen 2011 en Waalwijk vorig jaar was het mis. Een longarts van het Rotterdams Erasmus medisch centrum ziet jaarlijks tientallen nieuwe gevallen van asbest kanker in…u mag driemaal raden…de buikholte.

De fabriek zelf constateert nu dat het eten van asbestcroissants of kankerbollen, (voorheen kaiserbol) totaal niet gevaarlijk is. (Waarom kijk ik daar niet van op?) Ze hebben namelijk verstand van eten. Bij dieren is aangetoond dat het eten van asbest “kan leiden” tot kanker maar hé, dan heb je dat natuurlijk nog bij lange na niet aangetoond bij mensen!  (Mocht u overigens nog proef personen weten te vinden die een broodje kanker  willen eten, houd de research afdeling van bakkersland zich aanbevolen).

Dus conclusie volgens bakkersland: Het inhaleren van asbest is natuurlijk schadelijk, maar neem gerust een hapje, volkomen veilig en niets aan de hand. “Ja kijk de bakkersbranche ligt onder vuur door de supermarkten, die een lage marge hanteren dus ja…dan hebben we ook geen geld om de ovens te vervangen.” (Was er iets aan de hand dan?) Je zou er maar werken, voor minimum loon, voor de baas. (Wel op tijd inklokken hè).

Ik ga zeker even kijken naar de Zembla uitzending vanavond die zoals de aankondiging laat zien volgens mij ook meer gaat over de supermarkt oorlog in het algemeen. U weet namelijk, in een oorlog vallen slachtoffers… U en ik. Je wil niet weten hoeveel ellende er ons lichaam in gaat over de toonbank van de supermarkt. Daar mag je dan ook nog voor in de rij staan met spaarkaart in de aanslag terwijl je kan wuiven naar de eigenaar die in z’n nieuwe Audi een middagje vroeg naar huis gaat.

“De consument heeft namelijk recht op een eerlijk product.” Aldus pvda tweede kamerlid Dikkers. Daarom worden er vragen gesteld aan Minister Schipper van Volksgezondheid. Ik betwijfel of Schippers de supermarkt oorlog in de kamer voortzet en vraag me al helemaal af of je bij haar moet zijn voor een eerlijk antwoord. Even gezien hoe eerlijk en vooral duidelijk het er in de zorg aan toe gaat anno nu.

Nederland is veranderd in een bedrijf. En bedrijven moeten winst maken. Dus zo snel mogelijk en efficiënt werken en produceren. Alle mogelijkheden om gezond te leven worden stuk voor stuk minder. Het is duur niet omdat het duur is, maar omdat de goedkope massaproductie gewoon goedkoper is en de lonen daarop afgesteld worden. Wie gaat er nou moeite doen voor wat biologische onbespoten producten als je je bij de supermarkt om de hoek voor datzelfde geld een week kan eten?

Persoonlijk doe ik mijn best er voor, maar zelfs ik ontkom er af en toe niet aan. Onze regering zou er paal en perk aan moeten stellen maar zoals we gewend zijn laat die het massaal af weten en draait zijn hoofd weg. (Met uitzondering van Thieme gelukkig, het is een begin). Er moet geld verdiend worden want het is crisis. De som is simpel. Heel veel sterkte!

Brood is zo 1984.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *